Toen ik zeventien was las ik Bekentenissen van een Gemaskerde (1949) van Yukio Mishima. Bepaalde beelden uit het boek zijn nooit uit mijn systeem verdwenen, en dat is voor mij – die niet per se …
Lees verderGenre: Science-Fiction
Speelbal
Zo’n twaalf jaar geleden las ik Slaughterhouse-Five (1969), mijn onvergetelijke kennismaking met Kurt Vonnegut. Die roman gaat over het bombardement op Dresden, dat Vonnegut zelf meemaakte als krijgsgevangene. Wat me zo aansprak aan het verhaal …
Lees verderNiet Onverdienstelijk
Ik Kom Hier Nog op Terug is de laatste roman van Rob van Essen en de roman waarmee hij de Libris Literatuur Prijs 2024 won, na in 2019 deze prijs ook al te hebben gewonnen …
Lees verderPositief Verrast
Science-fiction binnen de literatuur is toch vooral een Engelstalige aangelegenheid als je kijkt naar de grote prijzen en de grote bejubelde werken. Niet dat er helemaal niks aan genrefictie buiten het Engels taalgebied uitkomt, maar …
Lees verderPrikkelend van Alle Kanten
The Three-Body Problem stond al jaren op mijn lijstje om te lezen, gewoon omdat ik ergens had opgevangen dat dit echt geweldige science-fiction was. Een paar maanden geleden dan eindelijk aangeschaft, en in de wetenschap …
Lees verderGezellig Moordmysterie
The Spare Man is de laatste roman van Mary Robinette Kowal, een schrijver die ik vooral ken omdat ze met Calculating Stars alle grote science-fictionprijzen won. Niet dat ik Calculating Stars zelf al gelezen heb, …
Lees verderEen Imperfecte Wereld
Ursula K. Le Guin heeft voor mij al bewezen één van de interessantste fantasy- en sci-fi-auteurs van haar tijd te zijn. Haar verhalen hebben altijd een filosofische dimensie en zitten tegelijkertijd ook op verhaaltechnisch niveau …
Lees verder