Je stapt niet twee keer in dezelfde rivier. Bij die uitspraak van Heraclitus houdt mijn kennis van de presocratische filosoof uit Efeze wel zo’n beetje op. Ben Schomakers wekt het denken en de leefwereld van Heraclitus tot leven in het essay Het Moment, en toont aan dat we vandaag de dag nog veel kunnen leren van deze filosoof die met een ongekende mildheid de wereld aanschouwde.
Lees verderLaatste berichten
Virginia Woolf – Woorden Willen Losjes Leven: Essays over Schrijverschap (2024)
Ik heb nog lang niet alles gelezen van Virginia Woolf, maar ik ben een bewonderaar van de manier waarop deze auteur de lezer deelgenoot maakt van het innerlijke leven van haar personages. Heb je nog nooit wat van haar gelezen, breng daar verandering in, want ze is één van de meest unieke stemmen in de geschiedenis van de literatuur.
Lees verderKrachtige Vrouw
Veel dank aan uitgeverij ISVW voor het recensie-exemplaar. Ik heb nog lang niet alles gelezen van Virginia Woolf, maar ik ben een bewonderaar van de manier waarop deze auteur de lezer deelgenoot maakt van het …
Lees verderJoseph Roth – Weights and Measures (1937)
De Joods-Oostenrijkse auteur Joseph Roth was vooral bekend van zijn Radetzkymars (1932), maar zijn oeuvre is omvangrijk en binnen dat oeuvre is Weights and Measures (de Nederlandse titel is Het Valse Gewicht) uit 1937 een klein, maar fijn werkje. Het werk werd naar het Engels vertaald door David Le Vay en komt op 24 oktober uit bij Pushkin Press.
Lees verderLeesplezier
Veel dank aan Pushkin Press voor het recensie-exemplaar De Joods-Oostenrijkse auteur Joseph Roth was vooral bekend van zijn Radetzkymars (1932), maar zijn oeuvre is omvangrijk en binnen dat oeuvre is Weights and Measures (de Nederlandse …
Lees verderStéphane Symons – Dwaallijnen: Ludwig Binswanger en Fernand Deligny over de Menselijke Conditie (2024)
Denken over de menselijke conditie, het is iets waar (onder meer) filosofen en schrijvers maar druk mee zijn. Dat het belangrijk is om je in sommige gevallen bezig te houden met de vraag wat het betekent om mens te zijn, toont Dwaallijnen. Bij psychiaters Ludwig Binswanger en Fernand Deligny wordt namelijk heel erg duidelijk hoe hun denken over het mens-zijn invloed heeft op hoe ze hun beroep uitoefenen.
Lees verderCompact, Maar Knap Werk
Veel dank aan uitgeverij Boom voor het recensie-exemplaar. Denken over de menselijke conditie, het is iets waar (onder meer) filosofen en schrijvers maar druk mee zijn. Dat het belangrijk is om je in sommige gevallen …
Lees verderLieven Vandekerckhove – Koorddansen (2024)
Een goed kort verhaal moet in principe op zichzelf kunnen staan, en heeft niet per se de context van een verhalenbundel nodig om op waardering te kunnen rekenen. Dat een verhalenbundel echter vaak ook veel meer is dan slechts een som der delen, bewijst Koorddansen van Lieven Vandekerckhove. In deze bundel kortverhalen en cursiefjes tillen dwarsverbanden en terugkerende motieven en thema’s het geheel naar een hoger niveau.
Lees verder