Jean M. Auel – De Stam van de Holebeer (1980)

Ik had werkelijk waar nog nooit gehoord van de romanserie De Aardkinderen, geschreven door Jean M. Auel, totdat een collega van me over de boeken begon. Met gematigd enthousiasme begon ik aan De Stam van de Holebeer, het eerste deel uit de reeks en wat bleek? Het was één van de beste boeken die ik dit jaar las.

Lees verder

Thomas Ligotti – Teatro Grottesco (2006)

Horror, ik vind het een heerlijk genre, in film, maar zeker ook in boeken heb ik recentelijk ontdekt. Nu moet ik toegeven dat de meeste horror – hoe vermakelijk ook – vrij oppervlakkig is, en eerder raakt aan alledaagse vormen van vrees in plaats van dat het een diepe existentiële angst blootlegt. Het is juist die existentiële angst waar ik graag mee geconfronteerd word.

Lees verder

Ursula K. Le Guin – The Lathe of Heaven (1971)

Ursula K. Le Guin heeft voor mij al bewezen één van de interessantste fantasy- en sci-fi-auteurs van haar tijd te zijn. Haar verhalen hebben altijd een filosofische dimensie en zitten tegelijkertijd ook op verhaaltechnisch niveau heel erg goed in elkaar. Dat geldt allemaal ook voor The Lathe of Heaven, een boek dat zich tussen mijn science-fictionfavorieten nestelt.

Lees verder

N.K. Jemisin – The Stone Sky (2017)

Het lukte de laatste maanden niet zo met lezen. Ik ben misschien wel in tien boeken begonnen, die ik allemaal weer neerlegde omdat iets in die verhalen me niet aanstond. En als ik dan eens een boek uit las, dan voelde ik geen enkele behoefte om mijn ervaringen te delen met de wereld. Ik zat een beetje vast dus, maar sinds een paar weken heb ik het leesplezier weer teruggevonden.

Lees verder

Jon Fosse – A New Name: Septology VI-VII (2021)

De twee andere boeken uit Jon Fosses septologie kwamen hier ook al langs en natuurlijk moest ik ook dat laatste boek lezen. Ik las wederom de Engelse vertaling door Damion Searls en weer werd ik direct gegrepen door deze meanderende zin van enkele honderden pagina’s die ons een inkijkje geeft in de binnenwereld van een ouder wordende kunstschilder.

Lees verder

Junichiro Tanizaki – Stille Sneeuwval (1948)

Eerder besprak ik Dagboek van een Oude Dwaas van Junichiro Tanizaki. Die beviel me uitstekend, maar zijn hoofdwerk is toch echt Stille Sneeuwval uit 1948 (dit is het jaar waarin de drie delen voor het eerst gebundeld verschenen, de afzonderlijke delen kwamen al eerder uit), een redelijk omvangrijke familiekroniek over vier zussen uit een vermogende familie.

Lees verder

Mary Shelley – Frankenstein (1818)

Sinds ik een paar jaar geleden Frankissstein van Jeanette Winterson las, stond Frankenstein al op mijn leeslijst. Frankissstein is een fantastische roman over posthumanisme en Mary Shelleys schrijven van Frankenstein is een van de verhaallijnen in de roman. Frankenstein is een verhaal dat heel erg tot de verbeelding spreekt, dat enorm veel invloed heeft gehad op de kunstuitingen die erna kwamen, zelfs tweehonderd jaar later nog.

Lees verder

James Baldwin – Another Country (1962) Soundtrack

Het was even geleden dat een roman me dusdanig prikkelde dat ik zin had om er een leessoundtrack bij te schrijven. Het boek speelt zich af in New York, begin zestiger jaren en een jazzdrummer en een jazzzangeres behoren tot de hoofdpersonages. Ik heb de bijna 500 pagina’s van Another Country verslonden terwijl ik naar jazz luisterde.

Lees verder

Verwrongen Relatie

Ik las de Engelse versie, vertaald door Michael Hofmann Tijdens de COVID-pandemie liep ik zeer op schema als het ging om nieuw uitgekomen en gehypete boeken lezen en bespreken. De laatste jaren echter ben ik …

Lees verder

Verslinden

Ik had werkelijk waar nog nooit gehoord van de romanserie De Aardkinderen, geschreven door Jean M. Auel, totdat een collega van me over de boeken begon. Met gematigd enthousiasme begon ik aan De Stam van …

Lees verder

Jurriën Rood – Film en Filosofie Beantwoorden Grote Levensvragen (2024)

Dat ik een grote liefde koester voor filosofie, mag inmiddels geen geheim meer zijn. Dat ik ook in mijn leven al duizenden films zag, van de meest experimentele arthouse tot de grootste blockbusters, dat is misschien niet bij iedereen bekend. Mijn enthousiasme werd dan ook direct aangewakkerd toen ik zag dat er een boek uit was gekomen waarbij deze twee disciplines met elkaar verbonden worden.

Lees verder

Unieke Perspectieven

Dank aan uitgeverij Noordboek voor het recensie-exemplaar. Dat ik een grote liefde koester voor filosofie, mag inmiddels geen geheim meer zijn. Dat ik ook in mijn leven al duizenden films zag, van de meest experimentele …

Lees verder