De beste boeken van 2021

Ik las dit jaar 85 boeken (misschien komt er nog eentje bij) en dat zijn er twintig minder dan vorig jaar. Er zijn nu eenmaal heel veel dingen die ik leuk vind om te doen en dit jaar lagen de hobbyverhoudingen net wat anders. Mijn leesdoel van 60 boeken heb ik echter weer ruimschoots gehaald. Ik heb een heleboel prachtige boeken gelezen, maar dat waren vooral oudere boeken. Wat betreft 2021-boeken voelde het echter toch aan als een ietwat mager jaar, vooral omdat ik niet echt iets las dat ik direct onder mijn persoonlijke favorieten zou scharen (vorig jaar waren het er drie). Neemt niet weg dat er een heel pak mooie boeken uitgekomen zijn. Ik las 28 boeken die dit jaar uitkwamen en kan toch wel een erg mooie top10 maken.

1. Richard Powers – Bewilderment

Echt een heel mooi en ontroerend boek over een vader en zoon die allebei op hun eigen manier om proberen te gaan met de nare dingen die ze voorgeschoteld krijgen. De relatie tussen vader en zoon is echt schitterend opgeschreven door Powers. Er spreekt veel liefde voor de personages en een enorme mensenkennis uit de roman. Tevens een pleidooi voor meer empathie, voor openstaan voor mensen en dingen die anders zijn dan jij. Er zitten heel veel interessante ideeën in deze roman en Powers brengt die allemaal heel erg gedoseerd, maar vooral op emotioneel vlak raakte Bewilderment bij mij alle juiste snaren. Met afstand mijn nummer één van dit jaar.

Bespreking

2. Robbert Welagen – Raam, Sleutel

Karlijn verliest haar vriend Arne door een ongeluk en wat volgt is een indringend relaas over rouw. Karlijn begint de vrouw die haar interviewde voordat Arne het ongeluk kreeg, en met wie ze een verhouding aangaat, als medeplichtige te zien. Geschreven in een geweldige stijl die recht doet aan de ingewikkelde gedachten en emoties van Karlijn. Het personage dat Welagen hier neerzet komt echt levensecht over. Echt een fantastische kennismaking met het werk van Robbert Welagen.

Bespreking

3. Claire Vaye Watkins – I Love You But I’ve Chosen Darkness

Claire laat haar man en pasgeboren kind achter en keert terug naar de streek waar ze opgroeide. Als dochter van een vader die ooit lid was van de Manson-cult en een verslaafde moeder die op vele manieren de grenzen opzocht, heeft ze genoeg om mee in het reine te komen. Ik kon absoluut geen sympathie opbrengen voor de verteller die al haar verantwoordelijkheden uit de weg gaat en verschrikkelijk onverantwoorde en domme keuzes maakt, maar dit was wel fantastisch geschreven en ik was echt gebiologeerd, juist doordat ik een inkijkje kreeg in een hoofd waar ik helemaal niks van snap. Niet besproken op deze site, maar meer dan de moeite waard.

4. Joyce Carol Oates – The (Other) You: Stories

Ik heb echt een zwak voor verhalen met dubbelgangers, alternatieve realiteiten en vervormingen van de werkelijkheid. In deze verhalenbundel van Joyce Carol Oates staan juist deze drie dingen helemaal centraal. Echt een heel fijne, vermakelijke bundel waarin boeiende uitgangspunten met spanning en humor uitgewerkt worden. Ook dit boek besprak ik niet op deze site, maar het is zeker een aanrader.

5. Rob van Essen – Miniapolis

Rob van Essen doet het weer, hoor. Duidelijk het grappigste boek uit deze lijst. Er valt veel te gniffelen, maar enkele keren kon ik ook een schaterlach niet onderdrukken. Over drie vreemde mannen die in gekke situaties terechtkomen en daar dan weer heel bizar op reageren. En ondanks al die absurditeit is verliest Van Essen nooit het menselijke uit het oog. Het zijn drie mannen die verdriet met zich meetorsen en er op hun manier het beste van proberen te maken. Echt een schrijver met een geheel eigen vertelstijl en dit is weer een heel sterke van hem.

Bespreking

6. Rachel Cusk – Second Place

M nodigt kunstenaar L uit om een tijdje in het tweede huisje op het landgoed van haar en haar man te verblijven. L gaat uiteindelijk in op dit aanbod, maar zijn verblijf is op geen enkele manier wat M ervan verwacht of gehoopt had. Rachel Cusk creëert op verschillende niveaus heel veel spanning en ze geeft de lezer de ruimte om zelf te interpreteren en te duiden. Een duister en ongemakkelijk boek dat me helemaal in zijn greep hield. Geweldige kennismaking met het werk van Rachel Cusk.

Bespreking

7. Caro van Thuyne – Lijn van Wee en Wens

Wederom een Nederlandstalige roman over rouwverwerking. Mari kan het verdriet van het verlies van haar zusje maar niet van zich af schudden en gaat wandelen. Heel veel wandelen, Ze volgt een rivier richting zee en ondertussen passeren er vele verschillende fases van het rouwen. Heel mooi hoe andere teksten een grote rol spelen in deze roman en hoe er gezocht wordt naar een niet-talige communicatie. Van Thuyne heeft een geheel eigen stem, en ondanks het feit dat ik niet direct geraakt werd door het verhaal, intrigeerde Lijn van Wee en Wens me mateloos.

Bespreking

8. Jan Postma – Is Dit Alles?

Vond dit een heerlijk geschreven essaybundel die qua inhoud ook enorm weet te prikkelen. Mooie reflecties op alledaagse beslommeringen, ons online bestaan en literatuur en kunst. De manier waarop Postma denkt sprak me enorm aan en ik vond er erg veel herkenning in. Ik lees nooit essaybundels, maar door deze heb ik me voorgenomen om daar toch eens verandering in te gaan brengen.

Bespreking

9. Anuk Arudpragasam – A Passage North

Krishan reist af naar het noorden van Sri Lanka om daar de uitvaart van de verzorger van zijn oma bij te wonen. A Passage North is eigenlijk niet meer dan een verzameling mijmeringen over de geschiedenis van Sri Lanka en de plek van Krishan daarin. De burgeroorlog van Sri Lanka speelt een heel grote rol in het boek en er wordt dan met name gefocust op de gevolgen van deze oorlog voor de gewone mensen. De gedachtespinsels zijn enorm fijn opgeschreven en ik kon me heel goed inleven in de manier van denken. Bovendien veel geleerd over een land waar ik normaal niet echt mee in aanraking kom.

Bespreking

10. Mateo Askaripour – Black Buck

Ik was totaal niet het publiek voor deze roman, maar ik vond het wel allemaal uiterst sympathiek. Dit is duidelijk geschreven voor jongeren die om wat voor reden dan ook een achterstand hebben wat betreft rijk en succesvol worden. Het boek zit vol wijze lessen over hoe je jezelf het beste kunt verkopen en welke dingen belangrijk zijn als je het eenmaal gemaakt hebt. Het verhaal zelf vond ik niet zo boeiend en ook een beetje simplistisch, maar ik koester er wel erg warme herinneringen aan.

Bespreking

Dit waren voor mij de beste boeken die uitkwamen in 2021, maar ik heb natuurlijk ook nog heel veel goede boeken van voor dit jaar gelezen. De beste waren voor mij:

  1. Imre Kertész – Onbepaald door het Lot (1975)
  2. William Faulkner – Absalom, Absalom! (1936)
  3. James Baldwin – Another Country (1962)
  4. Johan Harstad – Buzz Aldrin, Waar Ben Je Gebleven? (2005)
  5. Mary Shelley – Frankenstein (1818)
  6. Marian Engel – Beer (1976)
  7. Thomas Pynchon – Against the Day (2006)
  8. Sayaka Murata – Earthlings (2018)
  9. Carmen Maria Machado – In the Dream House (2019)
  10. Ursula K. Le Guin – The Left Hand of Darkness (1969)

Zo de administratie is gedaan, dan tot slot mijn leesvoornemens voor 2022. Mijn belangrijkste voornemen is dat ik vooral ga lezen uit mijn kast. Ik heb hier nog honderden boeken staan die ik heel graag wil lezen maar waarvan sommigen al jaren ongelezen in de kast staan. Daar wil ik in 2022 verandering in brengen. Ik zal wel wat nieuwe boeken aanschaffen waarschijnlijk, maar voor mijn klassiekers kies ik voor die boeken die ik op dit moment al in de kast heb staan. Verder zou het leuk zijn als ik weer ergens tussen de 60 en 90 boeken kan lezen, maar dat zien we allemaal wel. Ik heb in ieder geval al weer enorm veel zin om aan een nieuw leesjaar te beginnen, er komt ongetwijfeld weer heel veel moois op mijn pad.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.