Carmen Maria Machado – In the Dream House (2019)

Zware Kost

In the Dream House
‘In the Dream House’ is een verslag van een uit de hand gelopen relatie. Terwijl het boek het volledige verloop volgt van een schokkende ervaring met een charismatische maar vluchtige vrouw, is het tevens een ontleding van de mechanismen en culturele verbeeldingen van psychologisch misbruik. Elk hoofdstuk bekijkt de relatie door een andere lens, aangezien Machado gebeurtenissen tegen het licht houdt en ze vanuit verschillende hoeken onderzoekt. Ze kijkt met een kritische blik naar juridische procedures, sprookjes, Star Trek- en Disney-schurken, evenals naar iconische werken op film- en boekengebied en doordrenkt alles met haar karakteristieke humor, speelsheid en bereidheid open te staan voor onderzoek.

Ik heb besloten om ook de non-fictie die ik lees te gaan bespreken. Want ook binnen die hoek worden heel mooie dingen geschreven. Een van die boeken die ik onlangs las was In the Dream House. En dat boek maakte indruk. Het is Machado’s verhaal over een compleet ongezonde relatie die ze een aantal jaren geleden had. Het is vrij zware kost, maar Machado maakt heel erg inzichtelijk welke processen er allemaal meespelen in een dergelijke situatie.

Het boek bestaat voornamelijk uit (heel) korte hoofdstukjes waarbij Machado iedere keer vanuit een ander perspectief haar relatie bekijkt. Zo komen allerlei literaire genres, popcultuur en lgbt-kwesties aan bod. Ondanks dat het één chronologisch verhaal is wat Machado vertelt, voelt het door die korte hoofdstukjes met telkens weer nieuwe invalshoeken aan als een enorm gevarieerd geheel.

Ingewikkelde processen

Machado vertelt hoe ze een relatie krijgt met de vrouw in the dream house. Hoe dat eerst allemaal fantastisch is, maar hoe die relatie al na korte tijd compleet verwrongen raakt. Uiteindelijk blijkt de schade enorm groot. Machado heeft precies door welke gedachten de lezer heeft bij het lezen van haar verhaal en speelt daar heel goed op in. Uiteindelijk blijkt vooral dat zo’n situatie als waar Machado in terecht is gekomen niet te herleiden valt tot een enkel punt, maar dat er een heleboel ingewikkelde processen spelen die ervoor zorgen dat zo’n relatie zo erg uit de hand kan lopen.

Wat ik zelf heel erg boeiend vond aan het boek, is hoe de vooronderstellingen door de lgbt-gemeenschap meespeelde in het geheel. Hoe de gemeenschap de relatie tussen vrouwen neerzet als een veilige cocon en hoe je als vrouw in een same-sex-relationship ervan uitgaat dat geweld nooit aan de orde zal zijn. Ook de manier waarop achteraf gereageerd wordt wanneer Machado haar verhaal vertelt, laat zien dat er echt een blinde vlek is voor gewelddadige vrouwen.

Ik heb niet heel veel boeken gelezen over huiselijk geweld en psychologisch en fysiek geweld. Het feit dat het hier gaat om een same-sex-relationship tussen vrouwen maakt dit naar mijn idee toch een vrij uniek boek. Machado beschrijft haar verhaal bovendien heel open, houdt niets achter. Met een soort morbide fascinatie ben ik in recordtempo door In the Dream House gegaan. Het is een schrijnende, pijnlijke leeservaring, maar Machado schrijft zo goed en compromisloos dat ik dit boek tegelijkertijd met een enorme bewondering heb gelezen.

Nietsontziend

Wat ik zelf best wel confronterend vond is de beschrijving van het begin van de relatie. Daarin herkende ik eigenlijk best wel wat dingen, niet alleen bij mezelf maar ook bij anderen en niet alleen in een liefdesrelatie maar ook in vriendschappen. Maar dat maakt In the Dream House ook zo goed. De lezer wordt niet ontzien en wordt met de neus op de feiten gedrukt.

Ik denk dat iedereen zich wel kan identificeren met een relatie die al in de basis verkeerd is. Een relatie die een ongezonde dynamiek met zich meebrengt. Dat hoeft echter natuurlijk lang niet altijd zo heftig uit te pakken als bij Machado. Wat Machado overkomen is, had ons allemaal kunnen overkomen. En ook wij zijn misschien wel eens de ‘dader’ geweest in de een of andere relatie.

Dit zijn enorm krachtige memoires en hebben me doen besluiten dat ik vaker non-fictie in deze richting wil lezen. Ik had altijd een beetje het gevoel dat dit soort boeken vooral ijdeltuiterij als basis hebben. Toch was daar in In the Dream House in ieder geval niets van te merken. Ik sta enorm open voor aanraders dus laat het me vooral weten als je tips hebt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.