J.K. Rowling – Harry Potter and the Prisoner of Azkaban (1999)

Bivakkeren

Harry Potter and the Prisoner of Azkaban
Auteur:
Land:
Series:
Uitgeverij:
Voordat Harry Potter aan zijn derde jaar op Zweinstein kan beginnen, moet hij de zomervakantie doorbrengen bij zijn gemene oom en tante en zijn vervelende neefje Dirk. Door een magisch ongelukje komt hij 's avonds laat ineens op straat te staan. Dan blijkt dat Sirius Zwarts, een beruchte volgeling van Voldemort, uit de gevangenis van Azkaban is ontsnapt. Hij is op de vlucht en heeft het wellicht op Harry gemunt. Er volgt een enerverend schooljaar met nieuwe vakken als Dreuzelkunde en Zorg voor Fabeldieren, spannende zwerkbalwedstrijden en griezelige voorspellingen. De school wordt bewaakt door Dementors, de gevreesde bewakers van Azkaban, en Harry zal zijn lessen Verweer tegen de Zwarte Kunsten hard nodig hebben.

De wereld van Harry Potter is zo heerlijk om in te bivakkeren. Dit was duidelijk ook wel het beste boek tot nu toe in de reeks. Voor het eerst voelde het aan als een geheel en niet als een samenvoegsel van wat losse elementen. Spannend en meeslepend was het ook dus hier is dan de eerste echt hoge beoordeling van een Harry Potter deel.

Het boek begint direct heel sterk. Harry Potter leert dat Sirius Black, een vermeende handlanger van Voldemort, ontsnapt is uit de gevangenis. Het wordt allemaal nog spannender wanneer Harry leert dat Black waarschijnlijk op zoek is naar hem om hem te vermoorden. Die dreiging hangt over het hele boek en dat is echt heel goed gedaan door Rowling.

Wat me ook erg positief opviel is hoe er gespeeld wordt met eerste indrukken en hoe die vaak niet blijken te kloppen. We hebben inmiddels, na de eerste twee delen, wel een duidelijk beeld gekregen van wie fout en wie goed is, maar in dit deel wordt dat best wel op z’n kop gezet. Het geeft dit deel iets heel volwassens, omdat er wordt afgerekend met het idee dat de mensen in deze wereld ofwel goed, ofwel fout zijn. Er is nog een heel groot grijs gebied tussen die uitersten.

Zwerkbal

Het is over het algemeen best wel spannend en de ontknoping vond ik echt genieten. Dit is wel echt het eerste deel waarbij ik echt alleen maar door wilde luisteren. Ik plande speciaal wandelingetjes of rondjes hardlopen in om maar even naar Harry Potter te kunnen luisteren.

Wat ik in ieder deel best wel een kwelling vind, is de beschrijving van dat achterlijke zwerkbal. Of nouja, ik geloof best dat zwerkbal enorm spannend en onderhoudend is, maar zo op papier komt het totaal niet uit de verf. In het echte leven vind ik sport kijken ook heel leuk, maar ik hoef er echt niet over te lezen. Op geen enkele manier dat schrijven over sport de beleving van live sport benadert.

Ik heb nu wel even besloten om een kleine pauze in te lassen en ga nu eerst naar The Hobbit van J.R.R. Tolkien luisteren. Weer een nieuwe stap in mijn kennismaking met klassiekers binnen de fantasy. De kans is echter groot dat ik daarna toch weer terugkeer naar Harry Potter. Ik wil namelijk toch wel graag weten hoe het allemaal verdergaat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.