Videorecensie #14

<strong>The Shadow King</strong> Boekomslag
The Shadow King Oorlog / Historisch W.W. Norton e-boek 423 pagina’s

Met de opkomende dreiging van het leger van Mussolini, worstelt de pas verweesde Hirut om zich aan te passen aan haar nieuwe leven als dienstmeisje in het huishouden van Kidane en zijn vrouw Aster. Kidane, een officier in het leger van keizer Haile Selassie, haast zich om zijn sterkste mannen te mobiliseren voordat de Italianen binnenvallen. Zijn aanvankelijke vriendelijkheid jegens Hirut verandert in een keiharde wreedheid wanneer ze zijn avances weerstaat en Hirut merkt dat ze terechtkomt in een nieuwe wereld van diefstallen en overtredingen, van verraad en overweldigende woede. Ondertussen bereidt Mussolini’s technologisch geavanceerde leger zich voor op een gemakkelijke overwinning. Honderdduizenden Italianen, waaronder de joodse fotograaf Ettore, trekken op zoek naar avontuur door Ethiopië. Terwijl de oorlog serieus begint, verlangen Hirut, Aster en de andere vrouwen ernaar om meer te doen dan voor de gewonden zorgen en de doden begraven. Wanneer keizer Haile Selassie in ballingschap gaat en Ethiopië snel de hoop verliest, is het Hirut die een plan naar voren brengt om het moreel in stand te houden. Ze helpt een zachtaardige boer te vermommen als keizer en wordt al snel zijn bewaker en inspireert andere vrouwen om de wapens op te nemen tegen de Italianen. Maar hoe had ze haar eigen persoonlijke oorlog kunnen voorzien als gevangene van één van de meest wrede officieren van Italië, die haar zal dwingen te poseren voor Ettore’s camera?

In deze nieuwe video bespreek ik The Shadow King van Maaza Mengiste. Met dit boek heb ik nu de gehele shortlist voor de Booker Prize besproken. Ik vond The Shadow King erg boeiend en ook spannend. Verder was het genieten van de sterke vrouwelijke personages die in dit boek voorkomen.

Voor de leessoundtrack koos ik voor albums uit Ethiopië.

Lees ook mijn artikel over de shortlist als geheel en over welk boek ik de prijs het meeste gun.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.