Videorecensie #11

<strong>Op weg naar De Hartz</strong> Boekomslag
Op weg naar De Hartz Ewout Meyster-cyclus #4 Psychologische roman Koppernik Papier 501 pagina’s https://www.koppernik.nl/project/op-weg-naar-de-hartz-wessel-te-gussinklo/

In dit vierde deel van de Ewout Meyster-cyclus, waarvan dit boek weer het eerste deel is, bevindt de drieëntwintigjarige Ewout zich op het landgoed De Hartz. Daar, in het landhuis van de Grote Man, volgt hij colleges en lezingen, gegeven door een internationaal gezelschap van hoogleraren en wetenschappers. Maar vooral is dit deel een terugblik op de periode dat hij als achttien-, negentienjarige bij de door hem hooglijk bewonderde Somsen in de leer was. Ewout volgt een privéopleiding bij hem – zijn kennismaking met filosofie en psychologie. In die tijd leert hij ook Sylvia kennen, de eerste grote liefde in zijn leven. Van de branie en bluf uit ‘De hoogstapelaar’ is niets meer terug te vinden. Nee, Ewout oefent zich in discipline, opoffering en totale toewijding aan zowel zijn grote liefde Sylvia als aan zijn leermeester Somsen, die bij hem de vensters opent naar kennis, zelfkennis en geestelijke volwassenheid. Wetenschap en pseudowetenschap, maar ook ontluistering, verraad en bedrog spelen een grote rol in dit verhaal, met dramatische gevolgen.

In deze nieuwe video bespreek ik Op weg naar De Hartz van Wessel te Gussinklo. Het is de vierde roman in de Ewout Meyster-reeks en ik moet na het lezen van dit deel toch wel concluderen dat Te Gussinklo een van mijn favoriete Nederlandse schrijvers is. Voor de leessoundtrack koos ik ditmaal voor vier zeer minimale ambientalbums.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.